This project re-conceives low-density rural living by condensing the traditional single-family mountain resort into a series of concentrated rings of activity that are optimized for views, solar orientation, wetlands, program and topography. Unlike the traditional cul-de-sac, where the street defines the lack of social cohesion, here the houses themselves define a collective undulating border between the urban and rural. The outermost ring is comprised of the house units and form an alternating perimeter of private outdoor courtyards and shared outdoor camps. A road defines the next inner ring that condenses and connects the collective amenities for the residences. The collective program and amenities are concentrated at the epicenter of the site to increase social interaction while reducing the ecological footprint and runoff by over 50%.

Each house is organized around a series of dispersed bathroom and storage cores, allowing the rooms to be arranged as a single loft space when open or as a series of individual rooms when closed. Inside the larger houses, the insertion of two glazed courtyards creates additional. Walls are built in local stone, and roofs are constructed out of timbered wood and topped by a sod. The houses are partially buried into the hillside topography to create privacy from neighbors while optimizing views and solar orientation.

© 2010 NOA: Andrew Heid, Christopher Purpura.

Content © 2017 NO ARCHITECTURE, PLLC. All rights reserved.